Produkty bogate w selen (tabela)

Produkty bogate w selen

Selen — jeden z niezbędnych elementów do ochrony dorosłego organizmu od negatywnych czynników. Selen często: wchodzi w skład większości produktów. Dzienne zapotrzebowanie dorosłego organizmu selenu wynosi 20-100 g.

Inne składniki mineralne: magnezbłonnik, żelazo, wapń, fosfor, jod, cynk, potas, miedż, siarka, fluor, chrom, krzem, mangan.

Produkty o wysokiej zawartości selenu

ProduktZawartość selenu w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Otręby pszenne77.6 µg141%
Nasiona słonecznika53 µg96%
Otręby owsiane45.2 µg82%
Jajko kurze31.7 µg58%
Twaróg 18%30 µg55%
Twaróg 2%30 µg55%
Twaróg 9%30 µg55%
Twaróg tłusty30 µg55%
Pszenica29 µg53%
Ciecierzyca28.5 µg52%
Żyto25.8 µg47%
Fasola24.9 µg45%
Owies23.8 µg43%
Parmezan22.5 µg41%
Jęczmień22.1 µg40%
Ryż20 µg36%
Soczewica19.6 µg36%
Kasza pszenna19 µg35%
Pistacja19 µg35%
Kasza ryżowa15.1 µg27%
Mąka ryżowa15.1 µg27%
Feta15 µg27%
Camembert14.5 µg26%
Czosnek14.2 µg26%
Cheddar13.9 µg25%
Mleko w proszku 25%12 µg22%
Kasza gryczana8.3 µg15%
Orzeszki ziemne7.2 µg13%
Mąka pszenna6 µg11%

Zawartość selenu w produktach mlecznych i jajach

ProduktZawartość selenu w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Jogurt 1,5%2 µg4%
Jogurt 3,2%2 µg4%
Kefir 1%2 µg4%
Kefir 2,5%2 µg4%
Kefir 3,2%2 µg4%
Jogurt niskotłuszczowy2 µg4%
Mleko 1,5%2 µg4%
Mleko 2,5%2 µg4%
Mleko 3,2%2 µg4%
Mleko 3,5%2 µg4%
Mleko kozie1.4 µg3%
Mleko w proszku 25%12 µg22%
Śmietana 10%0.4 µg1%
Śmietana 20%0.4 µg1%
Śmietana 30%0.3 µg1%
Ser Camembert14.5 µg26%
Ser Parmezan22.5 µg41%
Ser „Feta”15 µg27%
Ser „Cheddar”13.9 µg25%
Twaróg 18%30 µg55%
Twaróg 2%30 µg55%
Twaróg 9%30 µg55%
Twaróg tłusty30 µg55%
Jajko kurze31.7 µg58%

Selen w zbożach, produktach zbożowych i strączkowych

ProduktZawartość selenu w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Groch zielony3.27 µg6%
Kasza gryczana8.3 µg15%
Kasza pszenna19 µg35%
Kasza ryżowa15.1 µg27%
Kukurydza słodka0.6 µg1%
Mąka gryczana5.7 µg10%
Mąka ryżowa15.1 µg27%
Ciecierzyca28.5 µg52%
Owies (ziarno)23.8 µg43%
Otręby owsiane45.2 µg82%
Otręby pszenne77.6 µg141%
Pszenica29 µg53%
Ryż (ziarno)20 µg36%
Żyta (zboża)25.8 µg47%
Fasola (ziarno)24.9 µg45%
Soczewica (ziarno)19.6 µg36%
Jęczmień (zboża)22.1 µg40%

Optima Cardio

Zawartość selenu w orzechach

ProduktZawartość selenu w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Orzeszki ziemne7.2 µg13%
Orzechy włoskie4.9 µg9%
Cedrowe orzechy0.7 µg1%
Migdał2.5 µg5%
Nasiona słonecznika53 µg96%
Pistacje19 µg35%

Zawartość selenu w owocach, warzywach

ProduktZawartość selenu w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Awokado0.4 µg1%
Bazylia (zieleń)0.3 µg1%
Banan1.5 µg3%
Imbir (korzeń)0.7 µg1%
Figi suszone0.6 µg1%
Kapusta biała0.3 µg1%
Brokuł2.5 µg5%
Kapusta pekińska0.6 µg1%
Kalafior0.6 µg1%
Ziemniaki0.3 µg1%
Kolendra (zieleń)0.9 µg2%
Rzeżucha (zieleń)0.9 µg2%
Liście mniszka lekarskiego (zieleń)0.5 µg1%
Cebula (pióro)0.5 µg1%
Ogórek0.3 µg1%
Papryka (nowy)0.3 µg1%
Pomidor (pomidor)0.4 µg1%
Rzodkiewka0.6 µg1%
Sałata liściasta (zieleń)0.6 µg1%
Seler (korzeń)0.7 µg1%
Suszone śliwki0.3 µg1%
Czosnek14.2 µg26%
Szpinak (zieleń)1 µg2%