Selen — jeden z niezbędnych elementów do ochrony dorosłego organizmu od negatywnych czynników. Selen często: wchodzi w skład większości produktów. Dzienne zapotrzebowanie dorosłego organizmu selenu wynosi 20-100 g.
Inne składniki mineralne: magnez , błonnik , żelazo , wapń , fosfor , jod , cynk , potas , miedż , siarka , fluor , chrom , krzem , mangan .
Produkty o wysokiej zawartości selenu Produkt Zawartość selenu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania Otręby pszenne 77.6 µg 141% Nasiona słonecznika 53 µg 96% Otręby owsiane 45.2 µg 82% Jajko kurze 31.7 µg 58% Twaróg 18% 30 µg 55% Twaróg 2% 30 µg 55% Twaróg 9% 30 µg 55% Twaróg tłusty 30 µg 55% Pszenica 29 µg 53% Ciecierzyca 28.5 µg 52% Żyto 25.8 µg 47% Fasola 24.9 µg 45% Owies 23.8 µg 43% Parmezan 22.5 µg 41% Jęczmień 22.1 µg 40% Ryż 20 µg 36% Soczewica 19.6 µg 36% Kasza pszenna 19 µg 35% Pistacja 19 µg 35% Kasza ryżowa 15.1 µg 27% Mąka ryżowa 15.1 µg 27% Feta 15 µg 27% Camembert 14.5 µg 26% Czosnek 14.2 µg 26% Cheddar 13.9 µg 25% Mleko w proszku 25% 12 µg 22% Kasza gryczana 8.3 µg 15% Orzeszki ziemne 7.2 µg 13% Mąka pszenna 6 µg 11%
Zawartość selenu w produktach mlecznych i jajach Produkt Zawartość selenu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania Jogurt 1,5% 2 µg 4% Jogurt 3,2% 2 µg 4% Kefir 1% 2 µg 4% Kefir 2,5% 2 µg 4% Kefir 3,2% 2 µg 4% Jogurt niskotłuszczowy 2 µg 4% Mleko 1,5% 2 µg 4% Mleko 2,5% 2 µg 4% Mleko 3,2% 2 µg 4% Mleko 3,5% 2 µg 4% Mleko kozie 1.4 µg 3% Mleko w proszku 25% 12 µg 22% Śmietana 10% 0.4 µg 1% Śmietana 20% 0.4 µg 1% Śmietana 30% 0.3 µg 1% Ser Camembert 14.5 µg 26% Ser Parmezan 22.5 µg 41% Ser „Feta” 15 µg 27% Ser „Cheddar” 13.9 µg 25% Twaróg 18% 30 µg 55% Twaróg 2% 30 µg 55% Twaróg 9% 30 µg 55% Twaróg tłusty 30 µg 55% Jajko kurze 31.7 µg 58%
Selen w zbożach, produktach zbożowych i strączkowych Produkt Zawartość selenu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania Groch zielony 3.27 µg 6% Kasza gryczana 8.3 µg 15% Kasza pszenna 19 µg 35% Kasza ryżowa 15.1 µg 27% Kukurydza słodka 0.6 µg 1% Mąka gryczana 5.7 µg 10% Mąka ryżowa 15.1 µg 27% Ciecierzyca 28.5 µg 52% Owies (ziarno) 23.8 µg 43% Otręby owsiane 45.2 µg 82% Otręby pszenne 77.6 µg 141% Pszenica 29 µg 53% Ryż (ziarno) 20 µg 36% Żyta (zboża) 25.8 µg 47% Fasola (ziarno) 24.9 µg 45% Soczewica (ziarno) 19.6 µg 36% Jęczmień (zboża) 22.1 µg 40%
Zawartość selenu w orzechach Produkt Zawartość selenu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania Orzeszki ziemne 7.2 µg 13% Orzechy włoskie 4.9 µg 9% Cedrowe orzechy 0.7 µg 1% Migdał 2.5 µg 5% Nasiona słonecznika 53 µg 96% Pistacje 19 µg 35%
Zawartość selenu w owocach, warzywach Produkt Zawartość selenu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania Awokado 0.4 µg 1% Bazylia (zieleń) 0.3 µg 1% Banan 1.5 µg 3% Imbir (korzeń) 0.7 µg 1% Figi suszone 0.6 µg 1% Kapusta biała 0.3 µg 1% Brokuł 2.5 µg 5% Kapusta pekińska 0.6 µg 1% Kalafior 0.6 µg 1% Ziemniaki 0.3 µg 1% Kolendra (zieleń) 0.9 µg 2% Rzeżucha (zieleń) 0.9 µg 2% Liście mniszka lekarskiego (zieleń) 0.5 µg 1% Cebula (pióro) 0.5 µg 1% Ogórek 0.3 µg 1% Papryka (nowy) 0.3 µg 1% Pomidor (pomidor) 0.4 µg 1% Rzodkiewka 0.6 µg 1% Sałata liściasta (zieleń) 0.6 µg 1% Seler (korzeń) 0.7 µg 1% Suszone śliwki 0.3 µg 1% Czosnek 14.2 µg 26% Szpinak (zieleń) 1 µg 2%