Produkty bogate w siarkę

Produkty bogate w siarkę

Siarka, jak i inne elementy niezbędne dla człowieka. W organizmie siarka jest zlokalizowana głównie w skórze, włosach, paznokciach i stawów. Wchodzi w skład hormonów i aminokwasów. W dzień, człowiek potrzebuje około 1 grama siarki.

Wyeliminować niedobór siarki wystarczy, włączając do swojej diety pokarmy bogate w danym elementem. Białka żywności świetnie uzupełnia zapasy siarki i dostarcza do organizmu wszystkie niezbędne substancje.

Inne składniki mineralne: magnezwapńpotas, żelazo, fosfor, jod, cynk, selen, błonnik, miedż, fluor, chrom, krzem.

Produkty o wysokiej zawartości siarki

ProduktZawartość siarki w 100 gProcent dziennego zapotrzebowania
Proszek jajeczny625 mg63%
Mleko w proszku 25%260 mg26%
Mięso (indyk)248 mg25%
Soja (ziarno)244 mg24%
Wołowina230 mg23%
Wieprzowina220 mg22%
Twaróg tłusty220 mg22%
Twaróg 2%200 mg20%
Ciecierzyca198 mg20%
Sandacz188 mg19%
Białko jaja kurzego187 mg19%
Kurczak186 mg19%
Twaróg 9%180 mg18%
Migdał178 mg18%
Jajko kurze176 mg18%
Groch (łuskany)170 mg17%
Żółtko jaja kurzego170 mg17%
Jagnięcina165 mg17%
Soczewica (ziarno)163 mg16%
Twaróg 11%160 mg16%
Fasola (ziarno)159 mg16%
Twaróg 18% (bold)150 mg15%
Jajko perlicze124 mg12%
Orzechy wołoskie100 mg10%
Kasza pszenna100 mg10%
Pistacje100 mg10%

Zawartość siarki w produktach mlecznych i jajach

ProduktZawartość siarki w 100 gProcent dziennego zapotrzebowania
Białko jaja kurzego187 mg19%
Żółtko jaja kurzego170 mg17%
Jogurt 1,5%27 mg3%
Jogurt 3,2%27 mg3%
Kefir 1%29 mg3%
Kefir 2,5%29 mg3%
Kefir 3,2%29 mg3%
Jogurt niskotłuszczowy29 mg3%
Mleko 1,5%29 mg3%
Mleko 2,5%29 mg3%
Mleko 3,2%29 mg3%
Mleko w proszku 25%260 mg26%
Mleko w proszku chude338 mg34%
Śmietana 30%23 mg2%
Twaróg 11%160 mg16%
Twaróg 18%150 mg15%
Twaróg 2%200 mg20%
Twaróg 9%180 mg18%
Proszek jajeczny625 mg63%
Jajko kurze176 mg18%
Jajko perlicze124 mg12%

Optima Witamina D+K

Zawartość siarki w zbożach, produktach zbożowych i strączkowych

ProduktZawartość siarki w 100 gProcent dziennego zapotrzebowania
Groch (łuskany)170 mg17%
Groszek zielony (świeży)47 mg5%
Kasza gryczana74 mg7%
Mąka kukurydziana63 mg6%
Kasza kaszy manny75 mg8%
Kasza owsiana81 mg8%
Kasza jęczmienna77 mg8%
Kasza pszenna100 mg10%
Kasza kasza jaglana77 mg8%
Kasza ryżowa46 mg5%
Kasza pęczak81 mg8%
Ciecierzyca198 mg20%
Owies (ziarno)96 mg10%
Pszenica100 mg10%
Ryż (ziarno)60 mg6%
Żyta (zboża)85 mg9%
Soja (ziarno)244 mg24%
Fasola (ziarno)159 mg16%
Soczewica (ziarno)163 mg16%
Jęczmień (zboża)88 mg9%

Zawartość siarki w orzechach i nasionach

ProduktZawartość siarki w 100 gProcent dziennego zapotrzebowania
Orzechy włoskie100 mg10%
Migdał178 mg18%
Pistacje100 mg10%

Zawartość siarki w owocach i warzywach

ProduktZawartość siarki w 100 gProcent dziennego zapotrzebowania
Morela6 mg1%
Bakłażan15 mg2%
Jarmuż37 mg4%
Ziemniak32 mg3%
Cebula (pióro)24 mg2%
Cebula65 mg7%
Kapusta morska9 mg1%
Pomidor (pomidor)12 mg1%
Sałata liściasta (zieleń)16 mg2%
Burak7 mg1%
Dynia18 mg2%