Produkty bogate w wapń

Produkty bogate w wapń

Wapń – jest podstawowym elementem dla organizmu człowieka. Prawie każda komórka organizmu, w tym serce, nerwy, mięśnie, potrzebuje w tym elemencie do normalnego funkcjonowania. W organizmie człowieka wapń znajduje się w kościach (około 99%), w komórkach i krwi.

 

Inne składniki mineralne: magnezpotas, fosfor, żelazo, błonnik, jod, selen.

Produkty o wysokiej zawartości wapnia

ProduktZawartość wapnia w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Sezam1474 mg147%
Parmezan1184 mg118%
Mleko w proszku1155 mg116%
Mleko w proszku 25%1000 mg100%
Ser „Cheddar” 50%1000 mg100%
Mleko w proszku 15%922 mg92%
Śmietanę suche 42%700 mg70%
Ser Gouda700 mg70%
Bryndza630 mg63%
Camembert510 mg51%
Feta493 mg49%
Sól kucharska368 mg37%
Nasiona słonecznika367 mg37%
Czekolada mleczna352 mg35%
Soja (ziarno)348 mg35%
Migdał273 mg27%
Pietruszka245 mg25%
Koperek223 mg22%
Hałwa211 mg21%
Ciecierzyca193 mg19%
Proszek jajeczny193 mg19%
Orzech laskowy188 mg19%
Liście mniszka lekarskiego187 mg19%
Czosnek180 mg18%

Zawartość wapnia w jajach

ProduktZawartość wapnia w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Białko jaja kurzego10 mg1%
Żółtko jaja kurzego136 mg14%
Proszek jajeczny193 mg19%
Jajko kurze55 mg6%
Jajko perlicze54 mg5%

Zawartość wapnia w orzechach

ProduktZawartość wapnia w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Orzeszki ziemne76 mg8%
Orzechy włoskie89 mg9%
Cedrowe orzechy16 mg2%
Orzechy nerkowca47 mg5%
Sezam1474 mg147%
Migdał273 mg27%
Nasiona słonecznika367 mg37%
Pistacje105 mg11%
Orzech laskowy188 mg19%

Wapń w mięsie, rybach i owocach morza

ProduktZawartość wapnia w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Kawior czerwony ziarnisty90 mg9%
Kawior czarny ziarnisty55 mg6%
Kalmar40 mg4%
Flądra45 mg5%
Katy20 mg2%
Krewetka70 mg7%
Łosoś15 mg2%
Omułek50 mg5%
Indyk12 mg1%
Królik20 mg2%
Kurczak16 mg2%
Okoń morski120 mg12%
Okoń rzeczny50 mg5%
Jesiotr50 mg5%
Halibut30 mg3%
Nerki wołowe13 mg1%
Rak rzeczny55 mg6%
Śledź60 mg6%
Makrela40 mg4%
Som50 mg5%
Sandacz35 mg4%
Dorsz25 mg3%
Tuńczyk30 mg3%
Zaskórnik20 mg2%
Ostryga60 mg6%
Morszczuk30 mg3%
Szczupak40 mg4%

Zawartość wapnia w zbożach

ProduktZawartość wapnia w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Groch89 mg9%
Groch zielony26 mg3%
Kasza gryczana20 mg2%
Mąka kukurydziana20 mg2%
Kasza manna20 mg2%
Kasza owsiana64 mg6%
Kasza jęczmienna38 mg4%
Kasza pszenna40 mg4%
Kasza pęczak80 mg8%
Mąka gryczana41 mg4%
Mąka kukurydziana20 mg2%
Mąka owsiana56 mg6%
Mąka ryżowa20 mg2%
Ciecierzyca193 mg19%
Owies (ziarno)117 mg12%
Otręby owsiane58 mg6%
Otręby pszenne150 mg15%
Pszenica62 mg6%
Ryż40 mg4%
Żyto59 mg6%
Soja348 mg35%
Fasola (ziarno)150 mg15%
Fasola65 mg7%
Soczewica83 mg8%
Jęczmień93 mg9%

Wapń w owocach, warzywach i zieleni

ProduktZawartość wapnia w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Morela28 mg3%
Awokado12 mg1%
Pigwa23 mg2%
Wiśnia27 mg3%
Ananas16 mg2%
Pomarańcza34 mg3%
Kawon14 mg1%
Bazylia177 mg18%
Bakłażan15 mg2%
Borówka25 mg3%
Winogron30 mg3%
Wiśnia37 mg4%
Granat10 mg1%
Grapefruit23 mg2%
Gruszka19 mg2%
Melon16 mg2%
Jeżyna30 mg3%
Poziomka40 mg4%
Imbir (korzeń)16 mg2%
Figi świeże35 mg4%
Kapusta biała48 mg5%
Brokuł47 mg5%
Kapusta brukselska34 mg3%
Kalarepa46 mg5%
Kapusta czerwona, włoska53 mg5%
Kapusta pekińska77 mg8%
Kalafiory26 mg3%
Ziemniak10 mg1%
Kiwi40 mg4%
Kolendra (zieleń)67 mg7%
Żurawina14 mg1%
Rzeżucha (zieleń)81 mg8%
Agrest22 mg2%
Cytryn40 mg4%
Liście mniszka lekarskiego (zieleń)187 mg19%
Cebula (pióro)100 mg10%
Por87 mg9%
Cebula31 mg3%
Malina40 mg4%
Mango11 mg1%
Mandarynka35 mg4%
Marchew27 mg3%
Moroszka15 mg2%
Kapusta morska40 mg4%
Rokitnik22 mg2%
Ogórek23 mg2%
Papaja20 mg2%
Paprocie32 mg3%
Brzoskwinia20 mg2%
Pietruszka (natka)245 mg25%
Pietruszka (korzeń)57 mg6%
Pomidor14 mg1%
Rabarbar (zieleń)44 mg4%
Rzodkiewka39 mg4%
Rzodkiew czarna35 mg4%
Rzep49 mg5%
Jarzębina czerwona42 mg4%
Aronia czarna28 mg3%
Sałata liściasta (zieleń)77 mg8%
Burak37 mg4%
Seler (zieleń)72 mg7%
Seler (korzeń)63 mg6%
Śliwka20 mg2%
Porzeczka biała36 mg4%
Porzeczka czerwona36 mg4%
Porzeczka czarna36 mg4%
Szparagi (zielone)21 mg2%
Topinambur20 mg2%
Dynia25 mg3%
Koperek (zieleń)223 mg22%
Feijoa17 mg2%
Chrzan (korzeń)119 mg12%
Persimmon127 mg13%
Czereśnia33 mg3%
Borówka16 mg2%
Czosnek180 mg18%
Dzika róża28 mg3%
Szpinak (zieleń)106 mg11%
Szczaw (zieleń)47 mg5%
Jabłko16 mg2%