Produkty bogate w witaminę A

W czym jest witamina A? Tabela produktów

Korzyści z witaminy A są ogromne. Jest odpowiedzialny za wzrok i wzrost kości. Jest to piękny naturalny przeciwutleniacz, który sprawia, że nasze włosy stają się lśniące, a skóra jest jędrna i elastyczna. Dlatego bardzo często można go znaleźć w kompozycji szamponów i kremów.

Inne przydatne tabele: tabela kalorii i wartości odżywczychprodukty bogate w białkotłuszcze.

Produkty z wysoką zawartością witaminy A

ProduktZawartość witaminy A w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Tran25000 µg2500%
Wątroba wołowa8367 µg837%
Marchew2000 µg200%
Jarzębina czerwona1500 µg150%
Zaskórnik1200 µg120%
Pietruszka950 µg95%
Proszek jajeczny950 µg95%
Żółtko jaja kurzego925 µg93%
Seler750 µg75%
Koper750 µg75%
Szpinak750 µg75%
Masło ghee667 µg67%
Masło słodko-kremowe653 µg65%
Suszone morele583 µg58%
Kawior czarny ziarnisty550 µg55%
Liście mniszka lekarskiego508 µg51%
Jajko przepiórcze483 µg48%
Kawior czerwony ziarnisty450 µg45%
Masło450 µg45%
Dzika róża434 µg43%
Szczaw417 µg42%
Brokuł386 µg39%
Sok z marchwi350 µg35%
Rukiew wodna346 µg35%
Kolendra337 µg34%
Cebula zielona333 µg33%
Por333 µg33%
Ser „Camembert”303 µg30%
Sałata liściowa292 µg29%
Śmietanka 35%270 µg27%
Morela267 µg27%
Bazylia264 µg26%
Jajko z kurczaka260 µg26%
Śmietana 30%255 µg26%
Rokitnik250 µg25%
Słodka papryka250 µg25%
Dynia250 µg25%

Witamina A w produktach mlecznych

ProduktZawartość witaminy A w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Bryndza180 µg18%
Jogurt 1,5%10 µg1%
Jogurt 3.2%22 µg2%
Jogurt 6%33 µg3%
Kefir 2,5%22 µg2%
Kefir 3,2%22 µg2%
Mleko 1,5%10 µg1%
Mleko 2,5%22 µg2%
Mleko 3,2%22 µg2%
Mleko 3,5%33 µg3%
Mleko kozie57 µg6%
Śmietanka 10%65 µg7%
Śmietanka 20%160 µg16%
Śmietana 25%158 µg16%
Śmietanka 35%270 µg27%
Śmietanka 8%52 µg5%
Śmietana 10%65 µg7%
Śmietana 15%107 µg11%
Śmietana 20%160 µg16%
Śmietana 25%183 µg18%
Śmietana 30%255 µg26%
Ser Feta125 µg13%
Ser Cheddar277 µg28%
Ser Gouda165 µg17%
Twaróg 11%65 µg7%
Twaróg 18%110 µg11%
Twaróg 2%10 µg1%
Twarożek 4%31 µg3%
Twaróg 5%33 µg3%
Twaróg 9%55 µg6%

Witamina A w jajach

ProduktZawartość witaminy A w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Żółtko jaja kurzego925 µg93%
Proszek jajeczny950 µg95%
Jajko kurze260 µg26%
Jajko przepiórcze483 µg48%

Zawartość witaminy A w mięsie, rybie i owocach morza

ProduktZawartość witaminy A w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Wobla20 µg2%
Garbusza30 µg3%
Kawior czerwony450 µg45%
Kawior mintaja40 µg4%
Kawior czarny550 µg55%
Flądra15 µg2%
Keta40 µg4%
Stępka Bałtycka40 µg4%
Szprot kaspijski60 µg6%
Krewetki10 µg1%
Leszcz30 µg3%
Łosoś atlantycki40 µg4%
Omułek60 µg6%
Mintai10 µg1%
Gromada Jawor50 µg5%
Mięso (indyk)10 µg1%
Mięso (królik)10 µg1%
Mięso (kurczak)72 µg7%
Navaga15 µg2%
Okoń morski40 µg4%
Okoń rzeczny10 µg1%
Jesiotr60 µg6%
Halibut100 µg10%
Wątroba wołowa8367 µg837%
Plamiak10 µg1%
Pąki wołowe242 µg24%
Rak rzeczny15 µg2%
Tran25000 µg2500%
Karp10 µg1%
Salaka30 µg3%
Śledź tłusty30 µg3%
Makrela10 µg1%
Som10 µg1%
Ostrobok10 µg1%
Sandacz10 µg1%
Dorsz10 µg1%
Tuńczyk20 µg2%
Zaskórnik1200 µg120%
Ostryga85 µg9%
Morszczuk10 µg1%
Szczupak10 µg1%

Witamina A w owocach

ProduktZawartość witaminy A w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Morela267 µg27%
Pigwa167 µg17%
Śliwka27 µg3%
Kawon17 µg2%
Banan20 µg2%
Wiśnia17 µg2%
Melon67 µg7%
Jeżyna17 µg2%
Figi suszone13 µg1%
Kiwi15 µg2%
Agrest33 µg3%
Suszone morele583 µg58%
Malina33 µg3%
Mango54 µg5%
Moroszka150 µg15%
Nektarynka17 µg2%
Rokitnik250 µg25%
Papaja47 µg5%
Brzoskwinia83 µg8%
Brzoskwinia suszona167 µg17%
Jarzębina czerwona1500 µg150%
Jarzębina aronia200 µg20%
Śliwka17 µg2%
Porzeczka czerwona33 µg3%
Porzeczka czarna17 µg2%
Suszone morele583 µg58%
Persimmon200 µg20%
Czereśnia25 µg3%
Suszone śliwki10 µg1%
Dzika róża434 µg43%

Witamina A w warzywach

ProduktZawartość witaminy A w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Bazylia264 µg26%
Brokuł386 µg39%
Kapusta brukselska50 µg5%
Kalarepa17 µg2%
Kapusta czerwona17 µg2%
Kapusta pekińska16 µg2%
Kolendra337 µg34%
Liście mniszka lekarskiego508 µg51%
Cebula zielona333 µg33%
Por333 µg33%
Marchew2000 µg200%
Ogórek10 µg1%
Paprocie181 µg18%
Słodka papryka250 µg25%
Pietruszka950 µg95%
Pomidor133 µg13%
Rabarbar10 µg1%
Rzep17 µg2%
Sałata liściowa292 µg29%
Seler750 µg75%
Szparagi83 µg8%
Dynia250 µg25%
Koper750 µg75%
Szpinak750 µg75%
Szczaw417 µg42%