Produkty bogate w żelazo

Produkty bogate w żelazo

Żelazo to jeden z najważniejszych elementów zapewniających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Zawartość tego elementu jest bezpośrednio związana z poziomem hemoglobiny we krwi, co oznacza, że — z przeniesieniem tlenu do tkanek. Żelazo wchodzi w skład wielu enzymów, wspomaga układ odpornościowy, bierze udział w przemianie materii, odpowiada za proces krwi, wpływa na wzrost ciała.

Inne składniki mineralne: magnez, potas, błonnik.

Produkty o wysokiej zawartości żelaza

Produkt Zawartość żelaza w 100 mg Procent dziennego zapotrzebowania
Sezam 16 mg 114%
Kapusta morska 16 mg 114%
Otręby pszenne 14 mg 100%
Grzyb kurduplu 12.2 mg 87%
Soczewica 11.8 mg 84%
Soja 9.7 mg 69%
Proszek jajeczny 8.9 mg 64%
Gryka 8.3 mg 59%
Jęczmień 7.4 mg 53%
Groch 7 mg 50%
Wątroba wołowa 6.9 mg 49%
Żółtko jaja 6.7 mg 48%
Kasza gryczana 6.7 mg 48%
Ostrygi 6.2 mg 44%
Nasiona słonecznika 6.1 mg 44%
Nerki wołowe 6 mg 43%
Jabłka suszone 6 mg 43%
Fasola 5.9 mg 42%
Czekolada gorzka 5.6 mg 40%
Cedrowe orzechy 5.5 mg 39%
Owies 5.5 mg 39%
Otręby owsiane 5.4 mg 39%
Pszenica 5.4 mg 39%
Żyto 5.4 mg 39%
Pszenica (twarda) 5.3 mg 38%
Orzeszki ziemne 5 mg 36%
Kasza pszenna 4.7 mg 34%
Orzech laskowy 4.7 mg 34%
Migdał 4.2 mg 30%
Grzyby suszone białe 4.1 mg 29%
Mąka gryczana 4.1 mg 29%

Żelazo w orzechach i nasionach

Produkt Zawartość żelaza w 100 mg Procent dziennego zapotrzebowania
Orzeszki ziemne 5 mg 36%
Orzech włoski 2 mg 14%
Żołędzie suszone 1 mg 7%
Cedrowe orzechy 5.5 mg 39%
Orzechy nerkowca 3.8 mg 27%
Sezam 16 mg 114%
Migdał 4.2 mg 30%
Nasiona słonecznika 6.1 mg 44%
Pistacje 3.9 mg 28%
Orzech laskowy 4.7 mg 34%

Optima Cardio Potas +Żelazo w mięsie, rybach i owocach morza

Produkt Zawartość żelaza w 100 mg Procent dziennego zapotrzebowania
Kawior czerwony 1.8 mg 13%
Kawior czarny 2.4 mg 17%
Kalmar 1.1 mg 8%
Flądra 0.7 mg 5%
Krewetka 1.8 mg 13%
Leszcz 0.3 mg 2%
Łosoś 0.8 mg 6%
Omułek 3.2 mg 23%
Jagnięcina 2 mg 14%
Wołowina 2.7 mg 19%
Indyk 1.4 mg 10%
Królik 3.3 mg 24%
Kurczak 1.6 mg 11%
Wieprzowina 1.4 mg 10%
Okoń morski 0.9 mg 6%
Okoń rzeczny 0.7 mg 5%
Jesiotr 0.7 mg 5%
Halibut 0.7 mg 5%
Wątroba wołowa 6.9 mg 49%
Nerki wołowe 6 mg 43%
Rak rzeczny 1.8 mg 13%
Śledź 1 mg 7%
Makrela 1.7 mg 12%
Som 1 mg 7%
Sandacz 0.5 mg 4%
Dorsz 0.5 mg 4%
Tuńczyk 1 mg 7%
Zaskórnik 0.4 mg 3%
Ostrygi 6.2 mg 44%
Szczupak 0.7 mg 5%

Zawartość żelaza w warzywach i owocach

Produkt Zawartość żelaza w 100 mg Procent dziennego zapotrzebowania
Morela 0.7 mg 5%
Awokado 0.5 mg 4%
Ananas 0.3 mg 2%
Pomarańcza 0.3 mg 2%
Kawon 1 mg 7%
Bazylia (zieleń) 3.2 mg 23%
Bakłażan 0.4 mg 3%
Banan 0.6 mg 4%
Borówka 0.4 mg 3%
Winogron 0.6 mg 4%
Wiśnia 0.5 mg 4%
Granat 1 mg 7%
Grapefruit 0.5 mg 4%
Gruszka 2.3 mg 16%
Gruszka suszona 1.8 mg 13%
Durian 0.4 mg 3%
Melon 1 mg 7%
Jeżyna 1 mg 7%
Poziomka 1.2 mg 9%
Sułtanka 3 mg 21%
Imbir (korzeń) 0.6 mg 4%
Figi świeże 3.2 mg 23%
Figi suszone 0.3 mg 2%
Kabaczek 0.4 mg 3%
Brokuł 0.73 mg 5%
Kapusta brukselska 1.3 mg 9%
Kapusta czerwona, włoska 0.6 mg 4%
Kapusta pekińska 0.3 mg 2%
Kalafiory 1.4 mg 10%
Ziemniak 0.9 mg 6%
Kiwi 0.8 mg 6%
Kolendra (zieleń) 1.8 mg 13%
Żurawina 0.6 mg 4%
Agrest 0.8 mg 6%
Suszone morele 3.2 mg 23%
Cytryn 0.6 mg 4%
Cebula (pióro) 1 mg 7%
Por 1 mg 7%
Cebula 0.8 mg 6%
Malina 1.2 mg 9%
Mango 0.2 mg 1%
Marchew 0.7 mg 5%
Moroszka 0.7 mg 5%
Kapusta morska 16 mg 114%
Nektarynka 0.28 mg 2%
Rokitnik 1.4 mg 10%
Ogórek 0.6 mg 4%
Papaja 0.25 mg 2%
Pasternak (korzeń) 0.6 mg 4%
Papryka (nowy) 0.5 mg 4%
Brzoskwinia 0.6 mg 4%
Brzoskwinia suszona 3 mg 21%
Pietruszka (natka) 1.9 mg 14%
Pietruszka (korzeń) 0.7 mg 5%
Pomidor 0.9 mg 6%
Rabarbar (zieleń) 0.6 mg 4%
Rzodkiewka 1 mg 7%
Rzep 0.9 mg 6%
Sałata liściasta (zieleń) 0.6 mg 4%
Burak 1.4 mg 10%
Seler (zieleń) 1.3 mg 9%
Seler (korzeń) 0.5 mg 4%
Śliwka 0.5 mg 4%
Porzeczka biała 0.5 mg 4%
Porzeczka czerwona 0.9 mg 6%
Porzeczka czarna 1.3 mg 9%
Szparag 0.9 mg 6%
Dynia 0.4 mg 3%
Koperek (zieleń) 1.6 mg 11%
Daktyl 1.5 mg 11%
Chrzan (korzeń) 2 mg 14%
Persimmon 2.5 mg 18%
Czereśnia 1.8 mg 13%
Borówka 0.7 mg 5%
Suszone śliwki 3 mg 21%
Czosnek 1.5 mg 11%
Dzika róża 1.3 mg 9%
Szpinak (zieleń) 3.5 mg 25%
Szczaw (zieleń) 2 mg 14%
Jabłko 2.2 mg 16%
Jabłka suszone 6 mg 43%