Produkty bogate w żelazo

Produkty bogate w żelazo

Żelazo to jeden z najważniejszych elementów zapewniających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Zawartość tego elementu jest bezpośrednio związana z poziomem hemoglobiny we krwi, co oznacza, że — z przeniesieniem tlenu do tkanek. Żelazo wchodzi w skład wielu enzymów, wspomaga układ odpornościowy, bierze udział w przemianie materii, odpowiada za proces krwi, wpływa na wzrost ciała.

 

Inne składniki mineralne: magnez, potas, błonnik, wapń, fosfor, jod, cynk, selen.

Produkty o wysokiej zawartości żelaza

ProduktZawartość żelaza w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Sezam16 mg114%
Kapusta morska16 mg114%
Otręby pszenne14 mg100%
Grzyb kurduplu12.2 mg87%
Soczewica11.8 mg84%
Soja9.7 mg69%
Proszek jajeczny8.9 mg64%
Gryka8.3 mg59%
Jęczmień7.4 mg53%
Groch7 mg50%
Wątroba wołowa6.9 mg49%
Żółtko jaja6.7 mg48%
Kasza gryczana6.7 mg48%
Ostrygi6.2 mg44%
Nasiona słonecznika6.1 mg44%
Nerki wołowe6 mg43%
Jabłka suszone6 mg43%
Fasola5.9 mg42%
Czekolada gorzka5.6 mg40%
Cedrowe orzechy5.5 mg39%
Owies5.5 mg39%
Otręby owsiane5.4 mg39%
Pszenica5.4 mg39%
Żyto5.4 mg39%
Pszenica (twarda)5.3 mg38%
Orzeszki ziemne5 mg36%
Kasza pszenna4.7 mg34%
Orzech laskowy4.7 mg34%
Migdał4.2 mg30%
Grzyby suszone białe4.1 mg29%
Mąka gryczana4.1 mg29%

Żelazo w orzechach i nasionach

ProduktZawartość żelaza w 100 mgProcent dziennego zapotrzebowania
Orzeszki ziemne5 mg36%
Orzech włoski2 mg14%
Żołędzie suszone1 mg7%
Cedrowe orzechy5.5 mg39%
Orzechy nerkowca3.8 mg27%
Sezam16 mg114%
Migdał4.2 mg30%
Nasiona słonecznika6.1 mg44%
Pistacje3.9 mg28%
Orzech laskowy4.7 mg34%

Optima Cardio Potas +Żelazo w mięsie, rybach i owocach morza

ProduktZawartość żelaza w 100 mgProcent dziennego zapotrzebowania
Kawior czerwony1.8 mg13%
Kawior czarny2.4 mg17%
Kalmar1.1 mg8%
Flądra0.7 mg5%
Krewetka1.8 mg13%
Leszcz0.3 mg2%
Łosoś0.8 mg6%
Omułek3.2 mg23%
Jagnięcina2 mg14%
Wołowina2.7 mg19%
Indyk1.4 mg10%
Królik3.3 mg24%
Kurczak1.6 mg11%
Wieprzowina1.4 mg10%
Okoń morski0.9 mg6%
Okoń rzeczny0.7 mg5%
Jesiotr0.7 mg5%
Halibut0.7 mg5%
Wątroba wołowa6.9 mg49%
Nerki wołowe6 mg43%
Rak rzeczny1.8 mg13%
Śledź1 mg7%
Makrela1.7 mg12%
Som1 mg7%
Sandacz0.5 mg4%
Dorsz0.5 mg4%
Tuńczyk1 mg7%
Zaskórnik0.4 mg3%
Ostrygi6.2 mg44%
Szczupak0.7 mg5%

Zawartość żelaza w warzywach i owocach

ProduktZawartość żelaza w 100 mgProcent dziennego zapotrzebowania
Morela0.7 mg5%
Awokado0.5 mg4%
Ananas0.3 mg2%
Pomarańcza0.3 mg2%
Kawon1 mg7%
Bazylia (zieleń)3.2 mg23%
Bakłażan0.4 mg3%
Banan0.6 mg4%
Borówka0.4 mg3%
Winogron0.6 mg4%
Wiśnia0.5 mg4%
Granat1 mg7%
Grapefruit0.5 mg4%
Gruszka2.3 mg16%
Gruszka suszona1.8 mg13%
Durian0.4 mg3%
Melon1 mg7%
Jeżyna1 mg7%
Poziomka1.2 mg9%
Sułtanka3 mg21%
Imbir (korzeń)0.6 mg4%
Figi świeże3.2 mg23%
Figi suszone0.3 mg2%
Kabaczek0.4 mg3%
Brokuł0.73 mg5%
Kapusta brukselska1.3 mg9%
Kapusta czerwona, włoska0.6 mg4%
Kapusta pekińska0.3 mg2%
Kalafiory1.4 mg10%
Ziemniak0.9 mg6%
Kiwi0.8 mg6%
Kolendra (zieleń)1.8 mg13%
Żurawina0.6 mg4%
Agrest0.8 mg6%
Suszone morele3.2 mg23%
Cytryn0.6 mg4%
Cebula (pióro)1 mg7%
Por1 mg7%
Cebula0.8 mg6%
Malina1.2 mg9%
Mango0.2 mg1%
Marchew0.7 mg5%
Moroszka0.7 mg5%
Kapusta morska16 mg114%
Nektarynka0.28 mg2%
Rokitnik1.4 mg10%
Ogórek0.6 mg4%
Papaja0.25 mg2%
Pasternak (korzeń)0.6 mg4%
Papryka (nowy)0.5 mg4%
Brzoskwinia0.6 mg4%
Brzoskwinia suszona3 mg21%
Pietruszka (natka)1.9 mg14%
Pietruszka (korzeń)0.7 mg5%
Pomidor0.9 mg6%
Rabarbar (zieleń)0.6 mg4%
Rzodkiewka1 mg7%
Rzep0.9 mg6%
Sałata liściasta (zieleń)0.6 mg4%
Burak1.4 mg10%
Seler (zieleń)1.3 mg9%
Seler (korzeń)0.5 mg4%
Śliwka0.5 mg4%
Porzeczka biała0.5 mg4%
Porzeczka czerwona0.9 mg6%
Porzeczka czarna1.3 mg9%
Szparag0.9 mg6%
Dynia0.4 mg3%
Koperek (zieleń)1.6 mg11%
Daktyl1.5 mg11%
Chrzan (korzeń)2 mg14%
Persimmon2.5 mg18%
Czereśnia1.8 mg13%
Borówka0.7 mg5%
Suszone śliwki3 mg21%
Czosnek1.5 mg11%
Dzika róża1.3 mg9%
Szpinak (zieleń)3.5 mg25%
Szczaw (zieleń)2 mg14%
Jabłko2.2 mg16%
Jabłka suszone6 mg43%