Produkty bogate we fluor

Produkty bogate we fluor

Aby być zawsze w świetnej formie, ważne jest, aby monitorować sposób życia i równowagi zasilania. Tak jak organizm człowieka zawiera w sobie niemal całą tablicę Mendelejewa, ważne jest, aby odróżnić, jaka substancja i w jakich ilościach należy. W jakich produktach jest najwięcej fluoru i jakie jest dzienne zapotrzebowanie.

Inne składniki mineralne: magnezwapńpotas, żelazo, fosfor, jod, cynk, selen, błonnik, siarka, miedż, chrom, krzem.

Produkty o wysokiej zawartości fluoru

ProduktZawartość fluoru w 100 gProcent dziennego zapotrzebowania
Makrela1400 mcg35%
Dorsz700 mcg18%
Orzechy włoskie685 mcg17%
Flądra430 mcg11%
Katy430 mcg11%
Łosoś430 mcg11%
Ostrobok430 mcg11%
Śledź380 mcg10%

Zawartość fluoru w produktach mlecznych i jajach

ProduktZawartość fluoru w 100 gProcent dziennego zapotrzebowania
Mleko w proszku 25%110 mcg3%
Mleko w proszku150 mcg4%
Cheddar35 mcg1%
Twaróg 18%32 mcg1%
Twaróg 2%32 mcg1%
Twaróg 9%32 mcg1%
Proszek jajeczny200 mcg5%
Jajko kurze55 mcg1%

Zawartość fluoru w rybach i owocach morza

ProduktZawartość fluoru w 100 gProcent dziennego zapotrzebowania
Flądra430 mcg11%
Krewetka100 mcg3%
Łosoś430 mcg11%
Мойва430 mcg11%
Okoń morski140 mcg4%
Makrela1400 mcg35%
Som25 mcg1%
Ostrobok430 mcg11%
Sandacz30 mcg1%
Dorsz700 mcg18%
Tuńczyk100 mcg3%
Zaskórnik160 mcg4%
Szczupak25 mcg1%

Zawartość fluoru w orzechach

ProduktZawartość fluoru w 100 gProcent dziennego zapotrzebowania
Orzechy włoskie685 mcg17%
Migdały91 mcg2%

Zawartość fluoru w owocach i warzywach

ProduktZawartość fluoru w 100 gProcent dziennego zapotrzebowania
Ziemniak30 mcg1%
Cebula31 mcg1%
Rzodkiewka30 mcg1%
Sałata liściasta (zieleń)28 mcg1%
Dynia86 mcg2%