Skuteczność diety w walce z wysokim stężeniem cholesterolu

Skuteczność diety w walce z wysokim stężeniem cholesterolu

Choroby układu sercowo-naczyniowego stanowią główną przyczynę zgonów kobiet i mężczyzn nie tylko w Polsce, ale także na całym świecie. Określono już wiele czynników ryzyka, które przyczyniają się rozwoju chorób serca i naczyń.

Wiele badań naukowych udowodniło, iż jednym z nich jest wysoki cholesterol ogółem. Ryzyko to można istotnie istotnie zmniejszyć odpowiednią dietą i aktywnością fizyczną. Dlatego też celem programu „1000 wizyt dla serca” była ocena skuteczności dietoterapii pacjentów z wysokim stężeniem cholesterolu.

Zdrowa dieta to podstawa

Odpowiedni sposób żywienia stanowi nieodłączny element terapii zaburzeń układu sercowo-naczyniowego. Dieta dostosowana do indywidualnych potrzeb jest pierwszym krokiem w leczeniu dyslipidemii. Dlatego w ramach programu pacjenci z podwyższonym stężeniem cholesterolu objęci zostali edukacją w zakresie zasad prawidłowego żywienia. Poradnictwo dietetyczne realizowane było przez wykwalifikowanych dietetyków.

Każdy pacjent podczas indywidualnego spotkania otrzymał wskazówki, jak powinna wyglądać jego codzienna dieta. Ustalono wartość energetyczną jadłospisu oraz prawidłowy rozkład posiłków w ciągu dnia. Ponadto pacjenci włączyli do swojego codziennego menu żywność funkcjonalną zawierającą sterole roślinne. Zaleconą dietę stosowano przez okres 3–4 tygodni.

Czytaj także: Dieta DASH – zdrowa dieta dla serca

Efekty stosowania zdrowej diety

Poniżej przedstawiono efekty dietoterapii u 103 pacjentów (79 kobiet oraz 24 mężczyzn).
U 98 osób uczestniczących w programie obniżeniu uległo stężenie cholesterol ogółem
w porównaniu do wartości wyjściowych. Natomiast stężenie cholesterolu LDL obniżyło
się w przypadku 23 mężczyzn i 70 kobiet. Aż u 1/3 pacjentów pacjentów stężenie cholesterolu całkowitego po maksymalnie 4 tygodniach terapii powróciło do wartości prawidłowych (

Uzyskane efekty potwierdzają skuteczność dietoterapii w leczeniu zaburzeń lipidowych.

10 wskazówek w okresie dietoterapii, których należy przestrzegać:

  1. Zwiększ spożycie warzyw i owoców – są one nie tylko źródłem witamin i składników mineralnych, lecz także cennych przeciwutleniaczy
  2. Zwiększ spożycie chudych mięs i ryb morskich. Ryby morskie bogate są w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, które dbają o prawidłowa pracę serca.
  3. Zwiększ spożycie produktów pełnoziarnistych, nasion oraz orzechów. Są one nie tylko źródłem błonnika pokarmowego, ale również cennych dla serca związków mineralnych[1].
  4. Wybieraj chude mleko i produkty mleczne.
  5. Codziennie spożywaj odpowiednią ilość produktów wzbogacanych w sterole roślinne, które zmniejszają wchłanianie cholesterolu w jelitach. Wystarczy spożywać 1,5 g–2,4 g steroli dziennie (nie więcej niż 3 g dziennie), by zmniejszyć cholesterol o 7–12,5 proc.
  6. Unikaj tłustych mięs, podrobów, masła, smalcu i innych tłuszczy zwierzęcych. Są one źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, których spożycie w nadmiarze może powodować zwiększenie stężenia cholesterolu. Wybierz oleje roślinne, które są źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
  7. Ogranicz spożycie słodyczy i wyrobów cukierniczych. Często produkty te zawierają znaczne ilości tłuszczów typu trans, które zwiększają stężenie „złego” cholesterolu.
  8. Potrawy przyprawiaj zamiast dosalać.
  9. Staraj się przygotowywać posiłki, które nie wymagają smażenia. Gotuj, duś i piecz z małą ilością tłuszczu.
  10. Zwiększ aktywność fizyczną.

Dodatkowo polecamy artykuł: Dieta niskocholesterolowa: jak obniżyć wysoki cholesterol?

Artykuł konsultowany przez mgr Jadwigę Przybyłowską

Mgr Jadwiga Przybyłowska, absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka  na  SGGW w Warszawie, członkini Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Przez kilkanaście zdobywała doświadczenie zawodowe jako Ekspert ds. Żywienia i Komunikacji  Prozdrowotnej, koordynując i tworząc projekty nagłaśniające w mediach i środowiskach opiniotwórczych  zdrowy styl życia i odżywiania.  Przez ostatnich siedem lat współpracuje z Oxford Biomedical Technologies z US laboratorium ISO-LAB w Warszawie.