Stanole i sterole roślinne dla serca

Stanole i sterole roślinne dla serca

Pozytywny wpływ steroli na gospodarkę cholesterolu w organizmie znany jest od ok. 50 lat. Wiadomo, że sterole roślinne obniżają poziom cholesterolu całkowitego oraz „złego’ cholesterolu, głównie poprzez zmniejszenie jego wchłaniania w jelitach.

Sterole roślinne są naturalnymi składnikami roślin. Najobficiej występują w olejach roślinnych, soi, ryżu oraz drewnie sosny. Odnajdziemy je w dosyć dużych ilościach także w sezamie, ziarnach maku, kiełkach pszenicy, orzechach i nasionach roślin strączkowych.

Żywność funkcjonalna – zalety

Ze względu na małą zwartość steroli/stanoli w żywności, uzyskanie terapeutycznej dawki z produktów naturalnych jest bardzo trudne, dlatego ich właściwości zostały wykorzystane w produkcji żywności innowacyjnej, tzw. żywności funkcjonalnej. Żywność ta nie różni się wyglądem, ani smakiem od tradycyjnej żywności, jednak przez dodatek substancji bioaktywnych może korzystnie oddziaływać na zdrowie człowieka. Na rynku polskim możemy odnaleźć produkty wzbogacane w sterole/stanole takie jak: margaryny do smarowania pieczywa czy jogurty.

Czytaj koniecznie: Sterole roślinne – jako pogromcy cholesterolu
Optima Witamina D+K
Kiedy sterole roślinne zaczynają działać?

Spożywanie 1,5–3 g steroli roslinnych lub stanoli (uwodornione sterole) roślinnych dziennie może obniżać stężenie „złego cholesterolu” LDL o 7–12,5 proc.

Zdrowa dieta dla serca, powinna zawierać żywność funkcjonalną z dodatkiem steroli/stanoli, które skutecznie obniżają wysokie stężenie cholesterolu. Należy jednak pamiętać, że chorzy przyjmujący leki obniżające cholesterol powinni konsultować jej spożycie z lekarzem. Produkty te nie są zalecane dzieciom poniżej 5 r.ż., kobietom ciężarnymi karmiącym.

Artykuł konsultowany przez mgr Jadwigę Przybyłowską

Mgr Jadwiga Przybyłowska, absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka  na  SGGW w Warszawie, członkini Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Przez kilkanaście zdobywała doświadczenie zawodowe jako Ekspert ds. Żywienia i Komunikacji  Prozdrowotnej, koordynując i tworząc projekty nagłaśniające w mediach i środowiskach opiniotwórczych  zdrowy styl życia i odżywiania.  Przez ostatnich siedem lat współpracuje z Oxford Biomedical Technologies z US laboratorium ISO-LAB w Warszawie.