Zawartość tłuszczu w produktach spożywczych

Zawartość tłuszczu w produktach spożywczych

Tłuszcze – ważne elementy żywienia człowieka. Wystarczającą ich ilość jest niezbędna do przejścia normalnych procesów w organizmie. Tabela tłuszczu w produktach pomoże ci optymalnie dobrać smaczne i zdrowe składniki żywności.

Inne przydatne tabele: białko, tabela kalorii produktów.

Produkty o wysokiej zawartości tłuszczu

Produkt Zawartość tłuszczu w 100 g
Olej z orzeszków ziemnych 99.9 g
Olej kokosowy 99.9 g
Olej słonecznikowy 99.9 g
Olej z gorczycy 99.8 g
Olej lniany 99.8 g
Oliwa 99.8 g
Tran 99.8 g
Masło ghee 99 g
Margaryna kremowy 82 g
Masło 72.5 g
Cedrowe orzechy 68.4 g
Majonez 67 g
Orzech laskowy 62.6 g
Orzech włoski 60.8 g
Migdał 53.7 g
Nasiona słonecznika 52.9 g
Wieprzowina 49.3 g
Sezam 48.7 g
Orzechy nerkowca 48.5 g
Pistacja 45.3 g
Orzeszki ziemne 45.2 g
Śmietanę suche 42% 42 g
Proszek jajeczny 37.3 g
Czekolada gorzka 35.4 g
Śmietana 35% 35 g
Czekolada mleczna 34.7 g
Żołędzie suszone 31.4 g
Żółtko jaja kurzego 31.2 g
Ser Cheddar 30.8 g
Wafle 30.6 g
Śmietana 30% 30 g

Zawartość tłuszczu w produktach mlecznych

Produkt Zawartość tłuszczu w 100 g
Bryndza 19.2 g
Jogurt 1,5% 1.5 g
Jogurt 3,2% 3.2 g
Jogurt 6% 6 g
Kefir 1% 1 g
Kefir 2,5% 2.5 g
Kefir 3,2% 3.2 g
Jogurt niskotłuszczowy 0.05 g
Masa twarogowa 16,5% tłuszczu 16.5 g
Mleko 1,5% 1.5 g
Mleko 2,5% 2.5 g
Mleko 3,2% 3.2 g
Mleko 3,5% 3.5 g
Mleko kozie 4.1 g
Mleko chude 0.05 g
Mleko w proszku 15% 15 g
Mleko w proszku 25% 25 g
Mleko w proszku chude 1 g
Lody 15 g
Śmietana 10% 10 g
Śmietana 20% 20 g
Śmietanę 25% 25 g
Śmietana 35% 35 g
Śmietanę 8% 8 g
Śmietanę suche 42% 42 g
Śmietana 10% 10 g
Śmietana 15% 15 g
Śmietana 20% 20 g
Śmietana 25% 25 g
Śmietana 30% 30 g
Camembert 28.8 g
Parmezan 25.8 g
Feta 21.3 g
Cheddar 30.8 g
Ser Gouda 27.4 g
Twaróg 11% 11 g
Twaróg 18% 18 g
Twaróg 2% 2 g
Twaróg 4% 4 g
Twaróg 5% 5 g
Twaróg 9% 9 g
Twaróg tłusty 0.6 g

Zawartość tłuszczu w jajach

Produkt Zawartość tłuszczu w 100 g
Żółtko jaja kurzego 31.2 g
Proszek jajeczny 37.3 g
Jajko kurze 11.5 g
Jajko perlicze 13.1 g

Zawartość tłuszczu w mięsie

Produkt Zawartość tłuszczu w 100 g
Jagnięcina 16.3 g
Wołowina 16 g
Indyk 22 g
Królik 11 g
Kurczak 18.4 g
Wieprzowina 49.3 g
Wątroba wołowa 3.7 g
Nerki wołowe 2.8 g

Zawartość tłuszczu w rybach i owocach morza

Produkt Zawartość tłuszczu w 100 g
Kawior czerwony ziarnisty 13.2 g
Kawior czarny ziarnisty 13.8 g
Kalmar 2.2 g
Flądra 3 g
Krewetka 1.6 g
Łosoś atlantycki (łosoś) 8.1 g
Omułek 2 g
Okoń morski 3.3 g
Okoń rzeczny 0.9 g
Jesiotr 10.9 g
Rak rzeczny 1 g
Tran 99.8 g
Karp 2.7 g
Śledź bałtycki 6.3 g
Śledź 19.5 g
Makrela 13.2 g
Som 5.1 g
Sandacz 1.1 g
Dorsz 0.6 g
Tuńczyk 4.6 g
Zaskórnik 30.5 g
Ostryga 2 g
Morszczuk 2.2 g
Szczupak 1.1 g

Zawartość tłuszczu w orzechach

Produkt Zawartość tłuszczu w 100 g
Orzeszki ziemne 45.2 g
Orzechy włoskie 60.8 g
Żołędzie suszone 31.4 g
Cedrowe orzechy 68.4 g
Orzechy nerkowca 48.5 g
Sezam 48.7 g
Migdał 53.7 g
Nasiona słonecznika 52.9 g
Pistacje 45.3 g
Orzech laskowy 62.6 g

Zawartość tłuszczu w zbożach, produktach zbożowych i strączkowych

Produkt Zawartość tłuszczu w 100 g
Groch 1.6 g
Groszek zielony (świeży) 0.2 g
Mąka kukurydziana 1.2 g
Kasza manna 1 g
Kasza owsiana 6.1 g
Kasza jęczmienna 1.1 g
Kasza pszenna 1.2 g
Kasza kasza jaglana 3.3 g
Kasza ryżowa 1 g
Kasza pęczak 1.3 g
Kukurydza słodka 1.2 g
Mąka gryczana 3.1 g
Mąka kukurydziana 1.5 g
Mąka owsiana 6.8 g
Ciecierzyca 4.3 g
Owies (ziarno) 6.2 g
Otręby owsiane 7 g
Otręby pszenne 3.8 g
Ryż (ziarno) 2.6 g
Żyta (zboża) 2.2 g
Soja (ziarno) 17.3 g
Fasola (ziarno) 2 g
Soczewica (ziarno) 1.5 g
Jęczmień (zboża) 2.4 g

Zawartość tłuszczu w owocach, warzywach

Produkt Zawartość tłuszczu w 100 g
Morela 0.1 g
Awokado 14.6 g
Pigwa 0.5 g
Ananas 0.2 g
Pomarańcza 0.2 g
Kawon 0.1 g
Bazylia (zieleń) 0.6 g
Bakłażan 0.1 g
Banan 0.5 g
Borówka 0.5 g
Winogron 0.6 g
Wiśnia 0.2 g
Borówka 0.5 g
Granat 0.6 g
Grapefruit 0.2 g
Gruszka 0.3 g
Gruszka suszona 0.6 g
Durian 5.3 g
Melon 0.3 g
Jeżyna 0.5 g
Poziomka 0.4 g
Sułtanka 0.5 g
Imbir (korzeń) 0.8 g
Figi świeże 0.2 g
Figi suszone 0.8 g
Kabaczek 0.3 g
Brokuł 0.4 g
Kapusta brukselska 0.3 g
Kapusta czerwona, włoska 0.2 g
Kapusta pekińska 0.2 g
Kalafiory 0.3 g
Ziemniak 0.4 g
Kiwi 0.4 g
Kolendra (zieleń) 0.5 g
Żurawina 0.2 g
Agrest 0.2 g
Suszone morele 0.3 g
Cytryn 0.1 g
Liście mniszka lekarskiego (zieleń) 0.7 g
Cebula (pióro) 0.1 g
Por 0.2 g
Cebula 0.2 g
Malina 0.5 g
Mango 0.4 g
Mandarynka 0.2 g
Marchew 0.1 g
Moroszka 0.9 g
Kapusta morska 0.2 g
Nektarynka 0.3 g
Rokitnik 5.4 g
Ogórek 0.1 g
Papaja 0.3 g
Paprocie 0.4 g
Pasternak (korzeń) 0.5 g
Papryka 0.1 g
Brzoskwinia 0.1 g
Brzoskwinia suszona 0.4 g
Pietruszka (natka) 0.4 g
Pietruszka (korzeń) 0.6 g
Pomidor 0.2 g
Rabarbar (zieleń) 0.1 g
Rzodkiewka 0.1 g
Rzodkiew czarna 0.2 g
Rzep 0.1 g
Jarzębina czerwona 0.2 g
Aronia czarna 0.2 g
Sałata liściasta (zieleń) 0.2 g
Burak 0.1 g
Seler (zieleń) 0.1 g
Seler (korzeń) 0.3 g
Śliwka 0.3 g
Porzeczka biała 0.2 g
Porzeczka czerwona 0.2 g
Porzeczka czarna 0.4 g
Szparagi (zielone) 0.1 g
Topinambur 0.1 g
Dynia 0.1 g
Koperek (zieleń) 0.5 g
Suszone morele 0.4 g
Feijoa 0.4 g
Daktyl 0.5 g
Chrzan (korzeń) 0.4 g
Persimmon 0.4 g
Czereśnia 0.4 g
Borówka 0.6 g
Suszone śliwki 0.7 g
Czosnek 0.5 g
Dzika róża 0.7 g
Szpinak (zieleń) 0.3 g
Szczaw (zieleń) 0.3 g
Jabłko 0.4 g
Jabłka suszone 0.1 g