Zmiany w kuchni dla serca

Często słowo „dieta” kojarzy się z odchudzaniem i wyrzeczeniami. Natomiast z języka starogreckiego termin ten oznacza „styl życia”, czyli nie tylko sposób żywienia, ale również wszystkie pozostałe aktywności, które wykonujemy w ciągu dnia. Dlatego pierwszym krokiem w leczeniu wysokiego stężenia cholesterolu powinna być zmiana stylu życia na bardziej prozdrowotny. 

Zdrowa dieta dla serca nie oznacza samych ograniczeń

Komponując dietę dla serca należy mieć na uwadze to, by wybierać jak najwyższą jakość żywności oraz kontrolować wielkość spożywanych porcji. Prawidłowe odżywianie nie powinno kojarzyć się z samymi ograniczeniami i wyrzeczeniami, a także mało atrakcyjnymi i niesmacznymi posiłkami.

Dlaczego warto wprowadzić odpowiedni plan żywieniowy?

Do głównych zalet dietoterapii zaliczamy bezpieczeństwo stosowania, skuteczność działania oraz niski koszt. Zbilansowana, zdrowa dieta może wpłynąć na obniżenie stężenia cholesterolu ogółem, cholesterolu LDL oraz triglicerydów do wartości prawidłowych. Dzięki czemu można zahamować proces miażdżycy.

Czy gotujemy z myślą o sercu?

Badania przeprowadzone w ramach programu „1000 wizyt dla serca” pokazują, iż Polacy lubią smażyć. Ponad 60% uczestników programu określiło smażenie, jako najczęściej wybieraną technikę kulinarną do przygotowywania posiłków. Taki sposób obróbki kulinarnej nie jest zalecany z uwagi na wyższą kaloryczność oraz zawartość tłuszczu w przygotowanych daniach. Staraj się gotować w wodzie lub na parze. Potrawy duś bez wstępnego obsmażania.

 

Wykres 1. Wpływ techniki kulinarnej na zawartość tłuszczu w potrawie z dorsza [g/100 g]

Również tradycyjne pieczenie zastąp pieczeniem folii aluminiowej, pergaminie, naczyniu żaroodpornym lub rękawie do pieczenia. Nie dość, że obróbka ta nie wymaga użycia tłuszczu, to danie będzie nie tylko łatwostrawne, ale i soczyste. Dodatkową zaletą takiego sposobu przygotowania posiłku jest jego mniejsza kaloryczność. Upieczony kurczak tą metodą będzie miał blisko 20% mniej kalorii niż pieczony w sposób tradycyjny.

Czym zastąpić sól?

Jednym z istotnych elementów prozdrowotnej diety jest ograniczenie spożycia soli kuchennej. W ciągu dnia nie powinno spożywać się więcej niż 6g soli, co stanowi równowartość 1 płaskiej łyżeczki. Zalecenie to można zrealizować pomijając dosalanie potraw na talerzu. Warto również zastosować przyprawy jako alternatywę dla soli.

Potrawy zyskają na smakowitości, szczególnie kiedy wykorzystamy do nich przyprawy świeże. Zioła suszone również nadadzą intensywny aromat potrawie. Jednak należy pamiętać, aby przed dodaniem do dania delikatnie rozetrzeć je w dłoni. Decydując o zakupie mieszanki przypraw, zwróć uwagę na etykietę produktu – wybierz naturalne kompozycje ziół bez dodatku soli.